Yaz Batırığı (4
Kişilik)
Malzemeler:
1 orta boy soğan
2 adet biber
5-6 adet pembe Ermenek domatesi
4 su bardağı ince bulgur (Ermenek ağzı ile düğülcük) J
100 gr ceviz içi
50 gr susam (susam yoksa ceviz miktarı artırılarak da yapılabilir)
4-5 dal taze reyhan
Yarım demet maydanoz
1 orta boy soğan
2 adet biber
5-6 adet pembe Ermenek domatesi
4 su bardağı ince bulgur (Ermenek ağzı ile düğülcük) J
100 gr ceviz içi
50 gr susam (susam yoksa ceviz miktarı artırılarak da yapılabilir)
4-5 dal taze reyhan
Yarım demet maydanoz
Yapılışı:
Varsa susamları bir tavada kısık ateşte yağ koymadan yavaş
yavaş kavurup kokusunu içimize çekiyoruz. Susam yoksa sadece ceviz ile de
yapılabilir batırık ancak lezzeti tam olsun diyenler bu aşamayı atlamamalı,
kokusu, kıvamı bambaşka olacak susamla. Ardından ayıklanmış cevizlerimizi ve
kavrulmuş susamımızı zamanı olanlar aslına uygun havanda dövmeli olmayanlar ise
robotta çekebilir. Taneli kalmayana kadar yağı çıkana kadar ve ezme gibi olana
kadar dövüyoruz. Robotta bu seviyeye gelene kadar çekilmiyorsa havanda bir
miktar daha dövmelisiniz. Yemeğimizin yağı bu kadar başka işlenmiş herhangi bir
yağ koymayacağız ve bunu bir miktar yoğurduktan sonra ilave edeceğiz.
Geniş ve derin, orta büyüklükte bakır bir tepsiye soğan ve
biberler incecik doğranır, ardından domatesler rendelenir (istenirse domatesin
kabukları soyup doğranarak da ilave edilebilir) Daha sonra yoğurma aşamasına
geçerken rendelenen domatesleri aldığı kadar ilave edip yoğuruyoruz.
(domateslerini tümünü ilave ederseniz fazlaca sıvı halde kalabilir ve
yoğuramayabilirsiniz o nedenle azar azar ilave edin) Yoğurma aşamasından önce
kesinlikle su ilave ederek bulguru şişirmiyoruz, bulguru şişmiş batırık makbul
değildir. Su ilave etmeden sadece domatesle yoğurulmalı. Bu arada ince kıyılmış
maydanozları da ilave ediyoruz. Bir miktar bulgurun diriliği gittikten sonra
ceviz ve susam karışımını ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğururken
gerektiği kadar domates rendesini ara ara ekleyebiliriz. Bulgurlar yumuşacık,
ağızda çıtırdamayacak kıvama gelene kadar yoğurduktan sonra ince kıyılmış
fesleğenimizi de ilave ediyor ve biraz daha yoğurup sıkma aşamasına geçiyoruz.
Sıkmadan arta kalan kısmı azar azar su ilave ederek ve topak kalmayacak şekilde
çorba kıvamına gelene kadar su ilave edip elimizle karıştırıp servis ediyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder