4 Kasım 2014 Salı


Ermenek Dolması (4 Kişilik)

Malzemeler:

300 gram yağlı kuzu ya da oğlak eti kıyması
2 çay bardağı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı tereyağı
1 büyük soğan
4-5 adet yeşil biber
3 adet ince mor patlıcan
4-5 adet pembe ve yumuşak Ermenek domatesi
4-5 dal taze reyhan
Tuz
Yapılışı:
Etimizi tencereye koyup çok kısık ateşte tam olarak suyunu çekme aşamasına ulaşmayacak kadar pişirmek için ocağa yerleştiriyoruz. Eti çiğ olarak da yemeği yapmak mümkün ancak bu durumda içindeki malzemeler fazlaca eriyebilir ve kaybolabilir o nedenle yaklaşık 10-15 dakika kadar kısık ateşte pişirilmesi önemle tavsiye edilir. Suyunu çekmeden tereyağı da ilave edip ve eti ocaktan alıyoruz ve kapağını açarak ılımaya bırakıyoruz. (tüm malzemeleri karıştırmak için hazır hale getiriyoruz.)

Etimiz suyunu çekmeyecek kadar pişerken dolmanın iç karışım malzemesini hazırlayabiliriz.


Soğanı yemeklik ancak mümkünse iri bir şekilde doğruyoruz. (sevmeyen ince de doğrayabilir ancak bu yemekte malzemelerin iri doğranması ve pilav gibi pişecek yemeğimizde seçilmesi ve ağza gelmesi beklenir). Biberleri de aynı şekilde iri iri, yaklaşık bir parmak kalınlığında parçalar halinde doğruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup iri bir şekilde doğrayıp ilave ediyoruz. Taze fesleğeni de doğrayıp tuzunu ilave ediyoruz ve bulgurumuzu, etimizi doğraan tüm malzeme ile aynı kaba alıp tüm karışımı daha homojen bir hale kavuşturmak ve lezzetlerini birbirlerine geçirmek için elimizle çok fazla malzemeleri ezmemeye özen göstererek karıştırıp yoğuruyoruz. Son olarak suyunu da ilave edip pişirme aşamasına geçmeden önce patlıcanlarımızı şeritler halinde kabuklarını soyuyor,  kızartma ölçülerine uygun bir şekilde doğruyoruz.  Hazırladığımız dolma içini  avucumuzda iri toplar yapacak şekilde alıyoruz ve topların kenarlarını doğranan patlıcanlar ile çevreleyecek şekilde yapıştırıp tencereye yan yana sıralıyoruz. Varsa daha önce doğal kendi hazırladığınız et suyundan yoksa içilebilir sudan 2-2,5 su bardağı kadar suyumuzu ilave edip yemeğimizi yeniden pişirme aşamasına geçiyoruz ve 30-40 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz.

 
Önemli Tavsiyeler:
Yemeğimizin adı “Ermenek Dolması” olsa da dolma içi gibi hazırlanan malzememizi hafif sulu bir pilav kıvamında pişirip servis ediniz. Yanında taze yeşil biber, ayran ve imkanlarınızı zorlayarak yufka ekmek bulabilme şansınız varsa yufka ekmekle servis edebilirsiniz. Eti ve sebzesi bol, hem çok sağlıklı hem de pişirmesi oldukça kolay harika bir yemek. Afiyet olsun J

21 Ağustos 2014 Perşembe


Yaz Batırığı (4 Kişilik)

Malzemeler:
1 orta boy soğan
2 adet biber
5-6 adet pembe Ermenek domatesi
4 su bardağı ince bulgur (Ermenek ağzı ile düğülcük) J
100 gr ceviz içi
50 gr susam (susam yoksa ceviz miktarı artırılarak da yapılabilir)
4-5 dal taze reyhan
Yarım demet maydanoz

Yapılışı:

Varsa susamları bir tavada kısık ateşte yağ koymadan yavaş yavaş kavurup kokusunu içimize çekiyoruz. Susam yoksa sadece ceviz ile de yapılabilir batırık ancak lezzeti tam olsun diyenler bu aşamayı atlamamalı, kokusu, kıvamı bambaşka olacak susamla. Ardından ayıklanmış cevizlerimizi ve kavrulmuş susamımızı zamanı olanlar aslına uygun havanda dövmeli olmayanlar ise robotta çekebilir. Taneli kalmayana kadar yağı çıkana kadar ve ezme gibi olana kadar dövüyoruz. Robotta bu seviyeye gelene kadar çekilmiyorsa havanda bir miktar daha dövmelisiniz. Yemeğimizin yağı bu kadar başka işlenmiş herhangi bir yağ koymayacağız ve bunu bir miktar yoğurduktan sonra ilave edeceğiz.

Geniş ve derin, orta büyüklükte bakır bir tepsiye soğan ve biberler incecik doğranır, ardından domatesler rendelenir (istenirse domatesin kabukları soyup doğranarak da ilave edilebilir) Daha sonra yoğurma aşamasına geçerken rendelenen domatesleri aldığı kadar ilave edip yoğuruyoruz. (domateslerini tümünü ilave ederseniz fazlaca sıvı halde kalabilir ve yoğuramayabilirsiniz o nedenle azar azar ilave edin) Yoğurma aşamasından önce kesinlikle su ilave ederek bulguru şişirmiyoruz, bulguru şişmiş batırık makbul değildir. Su ilave etmeden sadece domatesle yoğurulmalı. Bu arada ince kıyılmış maydanozları da ilave ediyoruz. Bir miktar bulgurun diriliği gittikten sonra ceviz ve susam karışımını ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğururken gerektiği kadar domates rendesini ara ara ekleyebiliriz. Bulgurlar yumuşacık, ağızda çıtırdamayacak kıvama gelene kadar yoğurduktan sonra ince kıyılmış fesleğenimizi de ilave ediyor ve biraz daha yoğurup sıkma aşamasına geçiyoruz. Sıkmadan arta kalan kısmı azar azar su ilave ederek ve topak kalmayacak şekilde çorba kıvamına gelene kadar su ilave edip elimizle karıştırıp servis ediyoruz.

 Önemli Tavsiyeler:
Yanında haşlanmış lahana ve/veya asma yaprağı, domates (özellikle gök domates harika olur) , salatalık, yeşil soğan ve sumaklı soğan ile servis edilebilir.